tyhmä kuin saapas

By | 11 marraskuun, 2023

Sanonta ”tyhmä kuin saapas” on tuttu monille suomen kieltä puhuville ihmisille. Se tarkoittaa henkilöä, joka ei ole kovin älykäs tai joka tekee tietoisesti typeriä päätöksiä. Mutta miksi juuri saapas on valittu vertauskuvaksi tyhmyydestä?

Saapas on perinteinen ja käytännöllinen kenkä, joka suojaa jalkaa sateelta, lialta ja kylmältä. Se ei ole kuitenkaan yleisesti tunnettu älykkäästä tai nokkelasta olemuksestaan. Sen sijaan saapas on rustiikkinen ja yksinkertainen esine, joka ei herätä kovin monimutkaisia assosiaatioita.

Tämä saattaa olla yksi syy sille, miksi saapas on päätynyt ilmaisuun, joka viittaa tyhmyyteen. Kengät yleisesti ottaen ovat usein symboli taidosta ja kyvystä (sana ”kenkienkiillottaja” puolestaan tarkoittaa kieroilijaa tai juonittelevaa ihmistä). Siksi on mielenkiintoista, että saapas on päätynyt nimenomaan tyhmyyden vertauskuvaksi.

Toisaalta saapas on myös käsite, joka liittyy maaseudun ja työväenluokan elämään. Se on ehkä nähty symbolina karkeudesta tai yksinkertaisuudesta, joka on assosioitu tyhmyyden kanssa. Siten ”tyhmä kuin saapas”-selitys saattaa liittyä myös yhteiskunnalliseen kontekstiin, jossa tietyt ihmiset ovat olleet parempiosaisten silmissä tyhmempiä nimenomaan sen takia, että heitä pidetään karkeina tai yksinkertaisina.

Lopuksi, saappaan yksinkertainen muoto ja käyttötarkoitus voivat myös liittyä sen käyttöön tyhmyyteen viittaavassa sanonnassa. Ehkäpä juuri sen yksinkertaisuus ja suoraviivaisuus ovat tehneet saappaasta sopivan vertauskuvan tyhmyydelle.

Yhtä kaikki, sanonta ”tyhmä kuin saapas” jatkaa elämäänsä suomen kielen rikkaassa ilmaisussa. Vaikka saappaat ovatkin käytännöllisiä ja tarpeellisia kenkiä, niillä on myös omat merkityksensä ja assosiaationsa suomen kielen ilmauksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *